!ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!
**** Σε αυτό το blog μερικά από τα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις από άρθρα του διαδικτύου και άλλα είναι προσωπικά tutorial που αναφέρονται σε διάφορα θέματα. Τα παραπάνω έγιναν για ενημέρωση του κοινού και εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διεύρυνσης. Όλα τα άρθρα είναι για εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς. Δεν φέρω καμία ευθύνη εάν κάποιος αναγνώστης τα χρησιμοποιήσει κακόβουλα. ****

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Η ιστορία των Windows

Κύρια σημεία από τα πρώτα 25 χρόνια

1975–1981: Η Microsoft ξεκινά τη λειτουργία της

Είναι η δεκαετία του 70. Στη δουλειά μας βασιζόμαστε στις γραφομηχανές. Εάν χρειάζεται να αντιγράψουμε ένα έγγραφο, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε πολύγραφο ή καρμπόν. Ελάχιστοι έχουμε ακουστά τους μικροϋπολογιστές, αλλά δύο νεαροί λάτρεις των υπολογιστών, ο Bill Gates και ο Paul Allen, διαβλέπουν στους προσωπικούς υπολογιστές το δρόμο προς το μέλλον. Το 1975, οι Gates και Allen προβαίνουν σε συνεργασία υπό την επωνυμία Microsoft. Όπως όλες οι νέες εταιρείες, η Microsoft είναι μικρή στο ξεκίνημά της, αλλά έχει τεράστιο όραμα — έναν υπολογιστή σε κάθε γραφείο και κάθε σπίτι. Στα επόμενα χρόνια, η Microsoft αρχίζει να μεταβάλλει τον τρόπο εργασίας μας.

Η εμφάνιση των MS‑DOS

Τον Ιούνιο του 1980, οι Gates και Allen προσλαμβάνουν έναν παλιό συμφοιτητή του Gates από το Χάρβαρντ, τον Steve Ballmer, για να συμβάλει στη διαχείριση της εταιρείας. Τον επόμενο μήνα, η IBM προσεγγίζει τη Microsoft σχετικά με ένα έργο με την κωδική ονομασία "Chess." Η Microsoft ανταποκρίνεται εστιάζοντας σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα — το λογισμικό που διαχειρίζεται, ή "εκτελεί", το υλικό του υπολογιστή και γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στο υλικό και τα προγράμματα του υπολογιστή, όπως το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένων. Πρόκειται για τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούν να εκτελούνται τα προγράμματα του υπολογιστή. Το νέο λειτουργικό τους σύστημα ονομάζεται "MS‑DOS."
Όταν ο προσωπικός υπολογιστής της IBM με MS‑DOS διατεθεί στην αγορά το 1981, παρουσιάζει μια εντελώς καινούργια γλώσσα στο ευρύ κοινό. Η πληκτρολόγηση του "C:" και ποικίλων κωδικοποιημένων εντολών γίνεται σταδιακά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής εργασίας. Οι άνθρωποι ανακαλύπτουν το πλήκτρο της ανάστροφης καθέτου (\).
Το MS‑DOS είναι αποτελεσματικό αλλά αποδεικνύεται και δυσνόητο για πολλούς. Θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος τρόπος για την ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος.

1982–1985: Παρουσίαση των Windows 1.0

Η Microsoft εργάζεται για την πρώτη έκδοση ενός νέου λειτουργικού συστήματος. Η κωδική ονομασία είναι Interface Manager και θεωρείται τελική, αλλά η ονομασία Windows υπερισχύει επειδή περιγράφει καλύτερα τα πλαίσια ή "παράθυρα" του υπολογιστή που αποτελούν το βασικό στοιχείο του νέου συστήματος. Τα Windows ανακοινώνονται το 1983, αλλά η ανάπτυξή τους χρειάζεται χρόνο. Οι σκεπτικιστές τα αποκαλούν vaporware (ανύπαρκτο προϊόν).
Στις 20 Νοεμβρίου του 1985, δύο χρόνια μετά την αρχική ανακοίνωση, η Microsoft θέτει σε κυκλοφορία τα Windows 1.0. Πλέον, αντί της πληκτρολόγησης εντολών MS‑DOS, πρέπει απλώς να μετακινείτε ένα ποντίκι για να υποδεικνύετε και να επιλέγετε με κλικ την επιθυμητή περιήγηση στις οθόνες ή αλλιώς "παράθυρα". Σύμφωνα με τον Bill Gates, "Πρόκειται για ένα μοναδικό λογισμικό που προορίζεται για το σοβαρό χρήστη υπολογιστών…"
Υπάρχουν αναπτυσσόμενα μενού, γραμμές κύλισης, εικονίδια και παράθυρα διαλόγου που επιταχύνουν τη διαδικασία εκμάθησης και χρήσης των προγραμμάτων. Έχετε τη δυνατότητα να πραγματοποιείτε μετάβαση μεταξύ πολλών προγραμμάτων χωρίς να χρειάζεται τερματισμός και επανεκκίνηση κάθε προγράμματος. Τα Windows 1.0 συνοδεύονται από πολλά προγράμματα, όπως η Διαχείριση αρχείων MS‑DOS, η Ζωγραφική, το Windows Writer, το Σημειωματάριο, η Αριθμομηχανή, ημερολόγιο, αρχείο καρτών και ρολόι, για τη διαχείριση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων. Υπάρχει ακόμα κι ένα παιχνίδι, το Reversi

1987–1992: Windows 2.0–2.11 — Περισσότερα παράθυρα, μεγαλύτερη ταχύτητα

Windows 2.0 Στις 9 Δεκεμβρίου του 1987, η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows 2.0 με εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας και εκτεταμένη μνήμη. Με βελτιωμένη υποστήριξη γραφικών, πλέον μπορείτε να επικαλύπτετε παράθυρα, να ελέγχετε τη διάταξη της οθόνης και να χρησιμοποιείτε συντομεύσεις του πληκτρολογίου για την επιτάχυνση της εργασίας σας. Ορισμένοι προγραμματιστές λογισμικού αναπτύσσουν τα πρώτα τους προγράμματα βάσει Windows για αυτή την έκδοση.
Τα Windows 2.0 είναι σχεδιασμένα για τον επεξεργαστή Intel 286. Με την κυκλοφορία του επεξεργαστή Intel 386, σύντομα ακολουθούν τα Windows/386 προκειμένου να επωφεληθούν από τις δυνατότητες εκτεταμένης μνήμης που διαθέτει. Οι μετέπειτα εκδόσεις των Windows συνεχίζουν να βελτιώνουν την ταχύτητα, την αξιοπιστία και τη χρησιμότητα του υπολογιστή.
Το 1988, η Microsoft γίνεται η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής λογισμικού με βάση τις πωλήσεις. Οι υπολογιστές αρχίζουν να παίρνουν θέση στην καθημερινότητα ορισμένων υπαλλήλων γραφείου.

1990–1994: Windows 3.0Windows NT—Εισαγωγή στα γραφικά

Η επιφάνεια εργασίας των Windows 3.0
Στις 22 Μαΐου 1990, η Microsoft ανακοινώνει την κυκλοφορία των Windows 3.0, ενώ σύντομα ακολουθούν τα Windows 3.1 το 1992. Πωλούνται συνολικά 10 εκατομμύρια αντίγραφα και των δύο εκδόσεων μαζί μέσα στα 2 πρώτα χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα Windows να είναι το ευρύτερα χρησιμοποιημένο λειτουργικό σύστημα μέχρι εκείνη την εποχή. Αυτή η τόσο μεγάλη επιτυχία οδηγεί τη Microsoft στην αναθεώρηση των σχεδίων της. Η Εικονική μνήμη βελτιώνει τα οπτικά γραφικά. Το 1990, τα Windows αρχίζουν να παίρνουν την όψη που έχουν σήμερα.
Τα Windows έχουν πλέον σημαντικά βελτιωμένη απόδοση, εξελιγμένα γραφικά με 16 χρώματα και βελτιωμένα εικονίδια. Ένα νέο κύμα PC με επεξεργαστή 386 συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοτικότητας των Windows 3.0. Παρέχοντας πλήρη υποστήριξη στον επεξεργαστή Intel 386, τα προγράμματα εκτελούνται αισθητά ταχύτερα. Η Διαχείριση Προγραμμάτων, η Διαχείριση Αρχείων και η Διαχείριση Εκτυπώσεων εμφανίζονται για πρώτη φορά στα Windows 3.0.


Ο Bill Gates παρουσιάζει τα Windows 3.0 που μόλις κυκλοφόρησαν
Η δημοτικότητα των Windows 3.0 αυξάνεται με την κυκλοφορία ενός νέου Software Development Kit (SDK) των Windows, το οποίο βοηθάει τους προγραμματιστές να εστιάζουν περισσότερο στη δημιουργία προγραμμάτων και λιγότερο στη δημιουργία προγραμμάτων οδήγησης συσκευών. Τα Windows χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην εργασία και στο σπίτι και περιλαμβάνουν πλέον παιχνίδια όπως την Πασιέντζα, τις Κούπες και τον Ναρκαλιευτή. Διαφήμιση: “Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την απίστευτη ισχύ των Windows 3.0 για να χαζέψετε.”
Τα Windows for Workgroups 3.11 προσθέτουν υποστήριξη ομότιμων ομάδων εργασίας και δικτύωσης τομέων και, για πρώτη φορά, τα PC αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης υπολογιστών πελατών/διακομιστών.

Windows NT

Με την κυκλοφορία των Windows NT στις 27 Ιουλίου 1993, η Microsoft επιτυγχάνει έναν πολύ σημαντικό στόχο: την ολοκλήρωση ενός έργου που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 80 και είχε σαν στόχο τη δημιουργία ενός νέου εξελιγμένου λειτουργικού συστήματος. "Τα Windows NT αποτελούν μια πολύ σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να ανταποκριθούν στις επιχειρησιακές απαιτήσεις ως προς τη χρήση των υπολογιστών" είπε ο Bill Gates κατά την επίσημη κυκλοφορία τους.
Ωστόσο, αντίθετα με τα Windows 3.1, τα Windows NT 3.1 είναι ένα λειτουργικό σύστημα 32 bit, το οποίο αποτελεί επιχειρησιακή στρατηγική πλατφόρμα και υποστηρίζει εξελιγμένα προγράμματα πληροφορικής και επιστημών.

1995–2001: Windows 95—το PC ενηλικιώνεται (και ας μην ξεχνάμε και το Internet)

Η επιφάνεια εργασίας των Windows 95
Στις 24 Αυγούστου 1995, η Microsoft θέτει σε κυκλοφορία τα Windows 95, πουλώντας 7 εκατομμύρια αντίτυπα μέσα στις πέντε πρώτες εβδομάδες. Πρόκειται για την κυκλοφορία προϊόντος της Microsoft με τη μεγαλύτερη διαφήμιση. Στα τηλεοπτικά διαφημιστικά εμφανίζονται οι Rolling Stones να τραγουδούν το "Start Me Up" ενώ προβάλλονται εικόνες του νέου κουμπιού "Έναρξη" (Start).
Ημέρα κυκλοφορίας: Ο Bill Gates παρουσιάζει τα Windows 95 Είναι η εποχή του φαξ και του μόντεμ, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του νέου ηλεκτρονικού κόσμου, των εντυπωσιακών παιχνιδιών πολυμέσων και του εκπαιδευτικού λογισμικού. Τα Windows 95 διαθέτουν ενσωματωμένη υποστήριξη Internet, δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο μέσω τηλεφώνου και νέες δυνατότητες Τοποθέτησης και Άμεσης λειτουργίας που διευκολύνουν την εγκατάσταση υλικού και λογισμικού. Το λειτουργικό σύστημα 32 bit παρέχει επίσης βελτιωμένες δυνατότητες πολυμέσων, πιο ισχυρές λειτουργίες για χρήση φορητών υπολογιστών και ενσωματωμένη δυνατότητα δικτύωσης.
Windows 95
Την εποχή της κυκλοφορίας των Windows 95, τα προηγούμενα λειτουργικά συστήματα Windows και MS‑DOS εκτελούνταν στο 80 περίπου τοις εκατό των PC σε όλο τον κόσμο. Τα Windows 95 αποτελούν την αναβάθμιση αυτών των λειτουργικών συστημάτων. Για την εκτέλεση των Windows 95, χρειάζεστε ένα PC με επεξεργαστή 386DX ή μεγαλύτερο (συνιστάται 486) και RAM τουλάχιστον 4 MB (συνιστάται RAM 8 MB). Οι εκδόσεις αναβάθμισης διατίθενται σε δισκέτες και CD-ROM. Κυκλοφορούν σε 12 γλώσσες.
Στα Windows 95 εμφανίζεται για πρώτη φορά το μενού "Έναρξη", η γραμμή εργασιών, τα κουμπιά ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης και κλεισίματος σε κάθε παράθυρο.
Windows 95

Ακολουθώντας το ρεύμα του Internet

Στις αρχές τις δεκαετίας του 90, οι ειδήμονες της τεχνολογίας μιλούν για το Internet—ένα δίκτυο που αποτελείται από άλλα δίκτυα και έχει τη δύναμη να συνδέει υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Το 1995, ο Bill Gates, στο υπόμνημά του με τίτλο “Το παλιρροιακό κύμα του Internet”, προκηρύσσει το Internet ως “την πιο σημαντική εξέλιξη από την εμφάνιση του PC.”
Το καλοκαίρι του 1995, τίθεται σε κυκλοφορία η πρώτη έκδοση του Internet Explorer. Το πρόγραμμα περιήγησης έρχεται να προστεθεί σε εκείνα που ήδη συναγωνίζονται για μια θέση στο World Wide Web.
Τεχνικές πληροφορίες: Το 1996, η Microsoft κυκλοφορεί το Flight Simulator για Windows 95. Είναι η πρώτη φορά στην 14ετή ιστορία του που είναι διαθέσιμο για τα Windows.

1998–2000: Windows 98, Windows 2000, Windows Me

Windows 98

Η επιφάνεια εργασίας των Windows 98
Τα Windows 98 τέθηκαν σε κυκλοφορία στις 25 Ιουνίου του 1998 και είναι η πρώτη έκδοση των Windows που σχεδιάστηκε ειδικά για καταναλωτές. Τα PC χρησιμοποιούνται ευρέως στην εργασία και στο σπίτι ενώ παντού εμφανίζονται Internet cafe όπου υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης. Τα Windows 98 περιγράφονται ως το λειτουργικό σύστημα με καλύτερη λειτουργία και βελτιωμένη απόδοση.
Με τα Windows 98, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες πιο εύκολα στα PC σας αλλά και στο Internet. Άλλες βελτιώσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα ανοίγματος και κλεισίματος προγραμμάτων πιο γρήγορα καθώς και υποστήριξης για ανάγνωση δίσκων DVD και συσκευών ενιαίου σειριακού διαύλου (USB). Εάν άλλο στοιχείο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά είναι η γραμμή γρήγορης εκκίνησης, η οποία σας επιτρέπει να εκτελείτε προγράμματα χωρίς να χρειάζεται να πραγματοποιήσετε μετάβαση στο μενού "Έναρξη" ή αναζήτηση στην επιφάνεια εργασίας.
Windows 98

Windows Me

Η εμπειρία μέσων των Windows Me Σχεδιασμένα για χρήση σε οικιακούς υπολογιστές, τα Windows Me παρέχουν αρκετές βελτιώσεις στις λειτουργίες μουσικής, βίντεο και οικιακής δικτύωσης καθώς και στην αξιοπιστία σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις.
Νέες εμφανίσεις: Επαναφορά συστήματος, μια δυνατότητα που μπορεί να επαναφέρει τις ρυθμίσεις παραμέτρων του λογισμικού του PC σε ημερομηνία ή ώρα προγενέστερη αυτής κατά την οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Το Windows Movie Maker παρέχει στους χρήστες τα εργαλεία για ψηφιακή επεξεργασία, αποθήκευση και κοινή χρήση οικιακών βίντεο. Και με τις τεχνολογίες Microsoft Windows Media Player 7, έχετε δυνατότητα εντοπισμού, οργάνωσης και αναπαραγωγής ψηφιακών μέσων.
Τεχνικές πληροφορίες: Από τεχνολογική άποψη, τα Windows Me ήταν το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Microsoft ου βασίστηκε στη βάση κώδικα των Windows 95. Η Microsoft ανακοίνωσε ότι όλα τα μελλοντικά προϊόντα λειτουργικών συστημάτων θα βασίζονταν στον πυρήνα των Windows NT και των Windows 2000.

Windows 2000 Professional

Windows 2000 Professional
Πολύ περισσότερο από απλή αναβάθμιση των Windows NT Workstation 4.0, τα Windows 2000 Professional σχεδιάστηκαν με σκοπό να αντικαταστήσουν τα Windows 95, τα Windows 98 και τα Windows NT Workstation 4.0 σε όλους τους επιχειρησιακούς επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές. Σχεδιασμένα βάσει της δοκιμασμένης βάσης κώδικα των Windows NT Workstation 4.0, τα Windows 2000 προσθέτουν σημαντικές βελτιώσεις στην αξιοπιστία, την ευκολία χρήσης και την υποστήριξη της χρήσης φορητών υπολογιστών.
Μεταξύ άλλων βελτιώσεων, τα Windows 2000 Professional απλουστεύουν την εγκατάσταση υλικού προσθέτοντας υποστήριξη σε ένα εύρος προϊόντων υλικού Τοποθέτησης και Άμεσης λειτουργίας, στα οποία περιλαμβάνονται εξελιγμένα προϊόντα δικτύωσης και ασύρματης λειτουργίας, συσκευές USB, συσκευές IEEE 1394 και συσκευές υπερύθρων.
Τεχνικές πληροφορίες: Ο έλεγχος ανταπόκρισης σε συνθήκες πίεσης που γινόταν στα Windows 2000 κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης αντιστοιχεί σε τρεις μήνες λειτουργίας μέχρι και 1.500 υπολογιστών.

2001–2005: Windows XP—Σταθερά, χρησιμοποιήσιμα και γρήγορα

Η επιφάνεια εργασίας των Windows XP Home Edition Στις 25 Οκτωβρίου 2001, τα Windows XP κυκλοφορούν με ανανεωμένη εμφάνιση που επικεντρώνεται στη δυνατότητα χρήσης και ένα ενοποιημένο Κέντρο υπηρεσιών Βοήθειας και Υποστήριξης. Κυκλοφορούν σε 25 γλώσσες. Από τα μέσα της δεκαετίας του 70 μέχρι την κυκλοφορία των Windows XP, έχουν πουληθεί περίπου 1 δισεκατομμύριο PC σε όλο τον κόσμο.
Για τη Microsoft, τα Windows XP θα γίνουν ένα από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις μέσα στα επόμενα χρόνια. Είναι γρήγορα και σταθερά. Η περιήγηση στο μενού "Έναρξη", στη γραμμή εργασιών και στον Πίνακα Ελέγχου είναι πιο διαισθητική. Αυξάνεται η ενημέρωση σχετικά με τους ιούς των υπολογιστών και τους χάκερ, αλλά οι φόβοι καθησυχάζονται ως ένα σημείο από την παροχή ενημερώσεων ασφαλείας μέσω Internet. Οι καταναλωτές αρχίζουν να κατανοούν τις προειδοποιήσεις σχετικά με ύποπτα συνημμένα και ιούς. Δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη Βοήθεια και Υποστήριξη.
Αποστολή: Τα Windows XP Professional είναι έτοιμα για τα καταστήματα λιανικής
Τα Windows XP Home Edition παρέχουν άψογη, απλουστευμένη οπτική σχεδίαση που κάνει περισσότερο προσβάσιμες τις πιο συνηθισμένες λειτουργίες. Σχεδιασμένα για οικιακή χρήση, τα Windows XP παρέχουν βελτιώσεις όπως ο Οδηγός εγκατάστασης δικτύου, το Windows Media Player, το Windows Movie Maker, καθώς και βελτιωμένες δυνατότητες ψηφιακής φωτογραφίας.
Τα Windows XP Professional παρέχουν την ενιαία υποδομή των Windows 2000 στην επιφάνεια εργασίας των PC, ενισχύοντας την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την απόδοση. Με ανανεωμένη οπτική σχεδίαση, τα Windows XP Professional περιλαμβάνουν δυνατότητες για επιχειρήσεις και εξελιγμένη οικιακή χρήση υπολογιστών, στις οποίες περιλαμβάνεται η υποστήριξη της απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας, ένα σύστημα κρυπτογράφησης αρχείων, επαναφορά συστήματος και εξελιγμένες λειτουργίες δικτύωσης. Στις βασικές βελτιώσεις για χρήστες φορητών υπολογιστών περιλαμβάνεται η υποστήριξη ασύρματης δικτύωσης 802.1x, το Windows Messenger και η Απομακρυσμένη βοήθεια.
Τα Windows XP κυκλοφόρησαν σε αρκετές εκδόσεις κατά τη διάρκεια αυτών των ετών:
  • Η έκδοση 64 bit των Windows XP (2001) είναι το πρώτο λειτουργικό σύστημα της Microsoft για επεξεργαστές 64 bit που σχεδιάστηκε για να λειτουργεί με μνήμη μεγάλης χωρητικότητας και για εργασίες όπως τα ειδικά εφέ ταινιών, τα τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια, τα προγράμματα πληροφορικής και επιστημών.
  • Τα Windows XP Media Center Edition (2002) έχουν σχεδιαστεί για οικιακή χρήση υπολογιστών και διασκέδαση. Μπορείτε να περιηγηθείτε στο Internet, να παρακολουθήσετε ζωντανά τηλεοπτικά προγράμματα, να απολαύσετε ψηφιακές συλλογές μουσικής και βίντεο και να δείτε DVD.
  • Τα Windows XP Tablet PC Edition (2002) κάνουν πραγματικότητα το όραμα της χρήσης υπολογιστών βάσει πένας. Τα Tablet PC περιλαμβάνουν μια ψηφιακή πένα για αναγνώριση χειρόγραφου αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο.

2006–2008: Windows Vista—Έξυπνη ασφάλεια

Η επιφάνεια εργασίας των Windows Vista Τα Windows Vista κυκλοφόρησαν το 2006 και διέθεταν το ισχυρότερο σύστημα ασφάλειας. Ο Έλεγχος λογαριασμού χρήστη συμβάλλει στην αποτροπή αλλαγών στον υπολογιστή σας από δυνητικά επικίνδυνο λογισμικό. Στα Windows Vista Ultimate, η κρυπτογράφηση μονάδων δίσκου BitLocker παρέχει βελτιωμένη προστασία δεδομένων για τον υπολογιστή σας, καθώς αυξάνονται οι πωλήσεις των φορητών υπολογιστών και οι ανάγκες ασφάλειας. Τα Windows Vista διαθέτουν επίσης βελτιώσεις στο Windows Media Player καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τα PC τους ως κεντρικές θέσεις για ψηφιακά μέσα. Σε αυτά μπορείτε να παρακολουθήσετε τηλεόραση, να δείτε και να στείλετε φωτογραφίες και να επεξεργαστείτε βίντεο.
Windows Vista Ultimate
Η σχεδίαση παίζει μεγάλο ρόλο στα Windows Vista και δυνατότητες όπως η γραμμή εργασιών και τα πλαίσια γύρω από τα παράθυρα αποκτούν μια εντελώς νέα εμφάνιση. Η Αναζήτηση αποκτά νέα σημασία και βοηθά τους χρήστες να εντοπίσουν αρχεία στα PC τους πιο γρήγορα. Τα Windows Vista παρουσιάζουν νέες εκδόσεις με διαφορετικό συνδυασμό δυνατοτήτων για τη κάθε μία. Κυκλοφορούν σε 35 γλώσσες. Το ανανεωμένο κουμπί "Έναρξη" εμφανίζεται για πρώτη φορά στα Windows Vista.
Τεχνικές πληροφορίες: Περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο συσκευές είναι συμβατές με τα Windows Vista, όταν αυτά κυκλοφορούν για πρώτη φορά.

2009–Σήμερα: Windows 7 και έχει και συνέχεια...

Η επιφάνεια εργασίας των Windows 7
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2000, εμφανίστηκε και ο ασύρματος κόσμος. Όταν κυκλοφόρησαν τα Windows 7 τον Οκτώβριο του 2009, οι πωλήσεις των φορητών υπολογιστών ξεπερνούν αυτές των επιτραπέζιων και είναι πολύ συνηθισμένη η σύνδεση στο Internet σε δημόσια hotspot ασύρματης σύνδεσης, όπως είναι οι καφετέριες. Ασύρματα δίκτυα μπορούν να δημιουργηθούν στο γραφείο ή στο σπίτι.
Οι βελτιώσεις στη γραμμή εργασιών των Windows 7 περιλαμβάνουν ζωντανές προεπισκοπήσεις μικρογραφιών
Τα Windows 7 περιλαμβάνουν πολλές δυνατότητες, όπως νέους τρόπους εργασίας με παράθυρα—Συγκράτηση, Peek και Shake. Η δυνατότητα Windows Touch εμφανίζεται για πρώτη φορά, διευκολύνοντάς σας να χρησιμοποιήσετε τα δάκτυλά σας για περιήγηση στο web, εναλλαγή μεταξύ φωτογραφιών και άνοιγμα αρχείων και φακέλων. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε ροή μουσικής, βίντεο και φωτογραφιών από το PC σε στερεοφωνικό ή τηλεόραση.
Μέχρι το φθινόπωρο του 2010, τα Windows 7 πωλούν επτά αντίγραφα ανά δευτερόλεπτο—οι ταχύτερες πωλήσεις λειτουργικού συστήματος στην ιστορία.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.