!ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!
**** Σε αυτό το blog μερικά από τα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις από άρθρα του διαδικτύου και άλλα είναι προσωπικά tutorial που αναφέρονται σε διάφορα θέματα. Τα παραπάνω έγιναν για ενημέρωση του κοινού και εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διεύρυνσης. Όλα τα άρθρα είναι για εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς. Δεν φέρω καμία ευθύνη εάν κάποιος αναγνώστης τα χρησιμοποιήσει κακόβουλα. ****

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Sabayon 8 Μια διανομή για τους φανατικούς του Gentoo

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε μια διανομή των linux αρκετά ενδιαφέρουσα ειδικά για τους "φανατικούς" του Gentoo. Θα έχετε ακούσει για το Gentoo, την διανομή που χτίζεται με βάση το hardware του υπολογιστή σας με αποτέλεσμα απίστευτη ταχύτητα λειτουργίας και σταθερότητα. Για να το χτίσει και να το συντηρεί κάποιος όμως θα πρέπει να διαβάσει πρώτα πολλές σελίδες οδηγιών, να έχει γνώσεις στο τερματικό και χρόνο για όλα τα compile που πρέπει να γίνονται κάθε φορά. Υπάρχει τρόπος λοιπόν να γνωρίσουμε την δύναμη του Gentoo σε ποιο “ανθρώπινο” περιβάλλον και λέγεται Sabayon! Προτείνω σε όσους δοκιμάσουν την νέα έκδοση του Sabayon να διαλέξουν από την αρχή την γλώσσα που θέλουν και να μην την αλλάξουν αργότερα.
Το Sabayon είναι μια διανομή βασισμένη στο Gentoo η οποία όμως προσφέρει κάποιες ευκολίες σε σχέση με αυτό, όπως για παράδειγμα έναν graphical installer για να κάνετε εγκατάσταση την διανομή με κλικ και όχι με εντολές, αλλά και πάρα πολλές χρήσιμες προεγκατεστημένες εφαρμογές και βιβλιοθήκες.


Το Sabayon είναι μια διανομή που κύριο στόχο έχει να προσφέρει ένα σύστημα που συνδυάζει τελευταία τεχνολογία και σταθερότητα με επιτυχία. Αυτό ακούγεται δύσκολο και είναι δύσκολο. Το κατα πόσον το πετυχαίνουν όμως θα πρέπει να μας το πει κάποιος που το χρησιμοποιεί καιρό. Εγώ, μετά από μισή ώρα χρήσης, μάλλον είμαι ακατάλληλος να μιλήσω για σταθερότητα. Από την έκδοση 7 στην 8 έγινε δουλειά πάνω σε πακέτα που χρησιμοποιούνται για μεταγλωττίσεις, εξασφαλίζοντας ακόμα καλύτερες επιδόσεις, καθώς επίσης και δουλειά πάνω σε θέματα διαχείρισης φόρτου συστήματος και θεμάτων διαχείρισης ενέργειας. Επίσης το default filesystem είναι πλέον το btrfs. Όπως είναι φυσικό η έκδοση 8 έρχεται με τις τελευταίες εκδόσεις προγραμμάτων, εφαρμογών, DE κλπ.


Οι διαθέσιμες εκδόσεις είναι οι εξής:
  • Gnome 3.2.2
  • KDE 4.7.4 (το 4.8 θα είναι διαθέσιμο σε λίγες μέρες, ενώ υπάρχει ήδη στο testing repo της διανομής)
  • Xfce 4.8
  • Spin Base (“γυμνή” έκδοση για το κτίσιμο των δικών σαν iso)
  • Server Base (με server-optimizations στον πυρήνα)
  • Core CDX (με Fluxbox)
Αναφέρω την ύπαρξη του Cinnamon, αλλά και του Razor Qt στα repos της διανομής. Επίσης για όποιον έχει κέφια, θα βρει στα testing repos και πειραματικούς πυρήνες “Fusion” για τους οποίους δεν έχω άποψη. Σημαντική λεπτομέρεια επίσης αποτελεί η ύπαρξη προεγκατεστημένων drivers για κάρτες γραφικών και codecs για κάθε μορφής αρχείου πολυμέσων.
Το Sabayon προσφέρει την δύναμη του Gentoo, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε compile τίποτα. Είναι απόλυτα συμβατό με το Gentoo (portage), ενώ στα δικά του repos θα βρείτε 12000 πακέτα!

Ελάχιστες και προτεινόμενες απαιτήσεις:

  • Intel Pentium II ή AMD Athlon. Προτείνεται Intel Core 2 Duo ή AMD 64 X2
  • 512ΜΒ RAM για Gnome ή 768MB για KDE. Προτείνεται 1GB RAM
  • 8GB ελεύθερου χώρου στο δίσκο. Προτείνονται 15GB
  • Κάρτα γραφικών με υποστήριξη 2D. Προτείνεται κάρτα γραφικών με υποστήριξη 3D
  • Οδηγός DVD

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.