!ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!
**** Σε αυτό το blog μερικά από τα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις από άρθρα του διαδικτύου και άλλα είναι προσωπικά tutorial που αναφέρονται σε διάφορα θέματα. Τα παραπάνω έγιναν για ενημέρωση του κοινού και εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διεύρυνσης. Όλα τα άρθρα είναι για εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς. Δεν φέρω καμία ευθύνη εάν κάποιος αναγνώστης τα χρησιμοποιήσει κακόβουλα. ****

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Τι είναι τα MD5 hashes και πως αποκρυπτογραφούνται

Σε αυτό το tutorial θα σας δείξω πώς να "σπάσετε" τα MD5 hash. Πρώτα απ' όλα για όσους δε γνωρίζουν το md5 hash (Message-Diggest algorithm 5) είναι ένας αλφόριθμος κρυπτογράφισης 128-bit. Αυτό το md5 είναι για να μπορείτε εσείς ο τελικός χρήστης να κάνετε επαλήθευση του αρχείου αυτού ώστε να επιβεβαιώσετε αν έχει κατέβει σωστά ή καλύτερα αν είναι πραγματικά "αυτό" το αρχείο και όχι κάποιο άλλο παραλαγμένο, μπορεί από το "κατέβασμα" ή από κάποιον χρήστη που έχει αλλάξει τον κώδικά του.
Επίσης σε αυτόν τον οδηγό θα μάθετε πως να κάνετε κι εσείς ένα τέτοιο MD5 αρχείο ώστε να μπορείτε να προσφέρετε την δυνατότητα και σε άλλους τελικούς χρήστες να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα του/των αρχείων σας. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να έχετε εγκατεστημένο το εργαλείο md5sum που έρχεται συνήθως με κάθε "σωστή" διανομή. Tο πιο πιθανό να μην χρειαστεί να το εγκαταστήσετε. Για να δείτε αν το έχετε απλά κάντε whatis md5sum αν σας επιστρέψει το παρακάτω μήνυμα:
    "md5sum (1) - compute and check MD5 message digest"
    τότε είστε ready to go!!
Δεν είναι δύσκολο δείτε και από μόνοι σας.

Επαλήθευση με χρήση ενός MD5sum αρχείου:

Αν έχουμε ένα αρχείο π.χ. "file.iso" τότε θα υπάρχει και το αρχείο "file.iso.md5" το οποίο περιέχει πληροφορίες για ένα ή περισσότερα ζεύγη αρχείων και της MD5 τιμές τους. Τα περισσότερα αναφέρονται στο "file.iso.md5" και πρέπει να είναι στον ίδιο φάκελο με το αρχείο που θα γίνει η επαλήθευση δλδ το "file.iso"
    md5sum -cv file.iso.md5

Δημιουργία ενός MD5sum αρχείου

Καταρχάς καλό θα ήταν να έχουμε το αρχείο σε ένα φάκελο π.χ. δλδ να το αντιγράψουμε προσωρινά για να μπορούμε εύκολα να κάνουμε την δημιουργία.. ας υποθέσουμε ότι έχουμε το αρχείο "archive.tar.gz" και κάνουμε την εξής εντολή md5sum archive.tar.gz > archive.tar.gz.md5. Αυτό ήταν!
Με τον πρώτο τρόπο μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή και να επαληθεύσετε το αρχείο που δημιουργήσατε με τον δεύτερο τρόπο.
Είναι πολύ χρήσιμο για αρχεία τα οποία είναι σοβαρά για το σύστημά σας. π.χ. ένα iso ενός linux distro..!!

Αποκρυπτογράφηση με χρήση σελιδας online

Ο πιο εύκολος τρόπος για να αποκρυπτογραφήσετε ένα MD5 hash είναι να επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.