!ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!
**** Σε αυτό το blog μερικά από τα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις από άρθρα του διαδικτύου και άλλα είναι προσωπικά tutorial που αναφέρονται σε διάφορα θέματα. Τα παραπάνω έγιναν για ενημέρωση του κοινού και εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διεύρυνσης. Όλα τα άρθρα είναι για εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς. Δεν φέρω καμία ευθύνη εάν κάποιος αναγνώστης τα χρησιμοποιήσει κακόβουλα. ****

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Τι είναι το DNS (Domain Name Server);

Για τον υπολογιστή μας τα πάντα είναι αριθμοί. Άλλωστε οι υπολογιστές είναι πολύ καλύτεροι στην επεξεργασία αριθμών από ό,τιδήποτε άλλο. Δυστυχώς εμείς δεν είμαστε τόσο καλοί στους αριθμούς και προτιμούμε τις λέξεις. Όποτε λοιπόν αναφερόμαστε σε διευθύνσεις διαδικτύου, το DNS γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στις λέξεις και στους αριθμούς.
Κάθε υπολογιστής τού διαδικτύου έχει έναν μοναδικό αριθμό, ο οποίος καλείται διεύθυνση IP (Internet Protocol address, δηλαδή διεύθυνση Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου). Όταν επισκεπτόμαστε μία διαδικτυακή τοποθεσία, συνδεόμαστε με την διεύθυνση IP του διακομιστή τής τοποθεσίας και μέσω αυτής τής συνδέσεως λαμβάνουμε πληροφορίες από τον διακομιστή τής τοποθεσίας. Για να συνδεθούμε όμως με μία διαδικτυακή τοποθεσία πρέπει να γνωρίζουμε την διεύθυνση IP του συγκεκριμένου διακομιστή. Για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, ο υπολογιστής μας πρέπει να γνωρίζει την διεύθυνση IP του συγκεκριμένου διακομιστή. Εδώ είναι το σημείο στο οποίο το DNS έρχεται ως από μηχανής θεός για να λύσει το πρόβλημα!
DNS είναι τα αρχικά τών λέξεων Domain Name Server (δηλαδή Διακομιστής Ονομάτων Διαδικτύου) και αντιπροσωπεύει μία συλλογή από διακομιστές (δηλαδή υπολογιστές) οι οποίοι λειτουργούν όπως ακριβώς οι τηλεφωνικοί κατάλογοι. Περιέχουν δηλαδή μία εκπληκτικά τεράστια κατάσταση ονομάτων διαδικτύου, συνοδευόμενη από την διεύθυνση IP του κάθε ονόματος. Όταν π.χ. πληκτρολογούμε «www.xyz.com» στον φυλλομετρητή μας (web browser), συνδεόμαστε πρώτα στον DNS του παροχέα μέσω του οποίου έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο (Internet Service Provider) και ζητάμε να πληροφορηθούμε την διεύθυνση IP η οποία αντιστοιχεί στο διαδικτυακό όνομα «xyz.com». Εάν όλα πάνε καλά, ο διακομιστής DNS απαντά π.χ. 49.93.56.167, ο φυλλομετρητής μας επικοινωνεί με τον διακομιστή τής τοποθεσίας xyz και έτσι γίνεται η επικοινωνία.
Εάν θέλαμε να τηλεφωνήσουμε σε έναν παλιό μας φίλο, θα έπρεπε να πάρουμε τον τηλεφωνικό κατάλογο (DNS) και να βρούμε το όνομά του (xyz.com) για να μάθουμε τον αριθμό του (49.93.56.167). Καλώντας τόν αριθμό του, συνδεόμαστε με το σπίτι του (διακομιστής) και επικοινωνούμε μαζί του.
Ένας τηλεφωνικός κατάλογος ενημερώνεται σε ετήσια βάση, ενώ ο διακομιστής DNS ενημερώνεται συνήθως κάθε 24 με 72 ώρες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα νέα ονόματα του διαδικτύου γίνονται διαθέσιμα στους περιηγητές τού διαδικτύου (internet surfers) συνήθως μετά από 72 ώρες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.