!ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!
**** Σε αυτό το blog μερικά από τα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις από άρθρα του διαδικτύου και άλλα είναι προσωπικά tutorial που αναφέρονται σε διάφορα θέματα. Τα παραπάνω έγιναν για ενημέρωση του κοινού και εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διεύρυνσης. Όλα τα άρθρα είναι για εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς. Δεν φέρω καμία ευθύνη εάν κάποιος αναγνώστης τα χρησιμοποιήσει κακόβουλα. ****

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Linux Mint 14 -Cinnamon




Το Linux Mint, έχει αρχίσει να μπαίνει σε μια δική του τροχιά ανάπτυξης η οποία έχει πλέον διαφοροποιηθεί από του Ubuntu και σίγουρα όσο προχωρούν οι εκδόσεις η απόσταση αυτή θα μεγαλώνει.
Πριν ελάχιστες ημερες κυκλοφόρησε η νέα του έκδοση 14 και έχοντας ως επίσημο desktop το Cinnamon, την δοκιμάσαμε και πριν την δούμε καλύτερα πιο κάτω, αξίζει να σημειώσω πως η ταχύτητα και η απόδοση που έχει το Mint, συγκριτικά με αυτή του Ubuntu Unity είναι εμφανής από το πρώτο λεπτό, σε όποιον έχει δει και τις διανομές.
Ειλικρινά, αν δεν το έκανα ο ίδιος, θα αδυνατούσα να πιστέψω πως τρέχει live από ένα usb στικακι.

Δοκιμάζοντας το Linux Mint 14-Nadia

Αφού λοιπόν, κατέβηκε γρήγορα το Linux Mint, το “έκαψα” με το Unetbootin σε κάποιο usb στικακι και το boot-αρα, σε ένα ταπεινό laptop:


To πρώτο desktop που θ’ αντικρίσετε, είναι το παρακάτω:


Το Cinnamon πλέον, είναι ένα πλήρες desktop, χρηστικό και φιλικό υπό την έννοια πως θυμίζει το λεγόμενο κλασσικό desktop που έχουν συνηθίσει και οι περισσότεροι χρήστες.
Με το γνωστό εύχρηστο και κατηγορημένο μενού του Mint, δεν θα δυσκολευτεί κανείς να βρει κάποια εφαρμογή, δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσει κάτι, καθώς όλα είναι εκεί εύκολα προσβάσιμα, με ένα-δυο κλικ:


Στο πάνελ υπάρχουν οι γνωστές ενδείξεις για άμεση πρόσβαση. χωρίς να χρειάζεται πλοήγηση σε μενού και υπομενού. Επίσης και συντομεύσεις για βασικές εφαρμογές (Firefox, Τερματικό) και αρχεία, υπάρχουν ήδη στο πάνελ:


Στην παρούσα έκδοση, έχουμε πλέον τον Nemo File Manager,ένα fork του Nautilus που αναπτύσσει η ομάδα του Mint, προκειμένου να επιλύσει τις διάφορες ασυμβατότητες που παρουσιάστηκαν:


Από προεπιλογή έχει δυο διαφορετικές επιφάνειες εργασίας και έχετε πρόσβαση σε αυτές με αιώρηση του κέρσορα σας στην επάνω αριστερή γωνία της οθόνης, ενώ μπορείτε να προσθέσετε, όσες ακόμα επιθυμείτε.
Επίσης μπορείτε να σύρετε παράθυρα από την μια επιφάνεια στην άλλη η και να τα κλείσετε:


Η εναλλαγή ανάμεσα σε εφαρμογές μπορεί να γίνει και με ένα ανανεωμένο,ρυθμιζόμενο και ωραίο Alt-Tab, τ’ οποίο δείχνει προεπισκοπήσεις ανοικτών εφαρμογών και εικονίδια:


Όλες οι γνωστές εφαρμογές είναι ήδη εγκατεστημένες και εύκολα, όπως είπαμε, μπορεί να τις βρει ο καθένας στο μενού:

 


Οι ρυθμίσεις συστήματος οι γνωστές του Gnome, μα στη νέα έκδοση:


Να προσθέσουμε ακόμα πως έχει ανανεωθεί και βελτιωθεί το Mint Softare Manager, τ’ οποίο πλέον χρησιμοποιεί το δικό του apt client και όχι το aptdaemon.
Και βέβαια υπάρχει πλέον ο MDM, o login manager του Mint, ο οποίος είναι ένα fork του παλιοί που υπήρχε στο Gnome 2x.
Εν κατακλείδι, το Linux Mint 14-Cinnamon, είναι ένα πληρέστατο,ταχύτατο και απολύτως φιλικό desktop, τ’ οποίο θα σύστηνα ανεπιφύλακτα σε νέους χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν Linux.
Μα σε κάθε περίπτωση αξίζει να το δει ο καθένας, ιδιαίτερα όσοι βρίσκουν βαρύ και δύσχρηστο το Unity.
Τέλος να πουμε, πως το Mint έχει και μια πολύ καλή ενσωμάτωση του Mate desktop (με ξεχωριστή έκδοση) η οποία “αναβιώνει”, το παλιό κλασσικό Gnome 2x desktop.

Δείτε όλα τα νέα χαρακτηριστικά της έκδοσης 14-Νadia.



(923,8 MB είναι η έκδοση με Cinnamon, επομένως αν δεν το “κάψετε” σε usb, θα χρειαστείτε dvd).

H Ελληνική Κοινότητα του Linux Mint, για υποστήριξη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.