!ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!
**** Σε αυτό το blog μερικά από τα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις από άρθρα του διαδικτύου και άλλα είναι προσωπικά tutorial που αναφέρονται σε διάφορα θέματα. Τα παραπάνω έγιναν για ενημέρωση του κοινού και εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διεύρυνσης. Όλα τα άρθρα είναι για εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς. Δεν φέρω καμία ευθύνη εάν κάποιος αναγνώστης τα χρησιμοποιήσει κακόβουλα. ****

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Τails... Διανομή αποκλειστικά για ανωνυμία και ασφάλεια

Αναφορές στο θέμα Ανωνυμίας και Ασφάλειας δεν θα σταματήσουμε ποτέ να κάνουμε. Όχι τουλάχιστον μεχρι αυτά να γίνουν δεδομένα και δικαίωμα του κάθε χρήστη. Και αυτή τη στιγμή κακά τα ψέματα η ανωνυμία και η ασφάλεια βάλλονται. Οι κυβερνήσεις, αυτοί οι μηχανισμοί βίας, μέσω των υπηρεσιών ασφαλείας κάνουν τα πάντα για να μην έχουν κανένα δικαίωμα στην ανωνυμία οι άνθρωποι.
Θέλεις με δημόσιες κάμερες, οι οποίες στο πρόσχημα της τρομοκρατίας και άλλων τέτοιων χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους, θελεις με επιβολή νόμων που επιβάλει την χρήση πιστωτικής κάρτας, με συμβούλια και ελέγχους στην δημοσιογραφία, με δυνάμεις καταστολής και βέβαια με κάθε τρόπο επιβολή αυτών και στο διαδίκτυο.
Βλέπετε το διαδίκτυο είναι το τελευταίο μέρος πλέον όπου καποιος μπορεί ακόμα να μιλήσει ελεύθερα και να ενημερώνει τους ανθρώπους. Και αυτό ενοχλεί τις κυβερνήσεις και το ίδιο το σύστημα, καθώς δείχνει πόσο σάπια και ψεύτικα είναι.
Πρέπει να γίνει κατανοητό στον καθένα πως το δικαίωμα στην ανωνυμία είναι δικαίωμα. Αυτό είναι ανομία και όχι παρανομία, όπως προσπαθούν να πείσουν οι κονδυλοφόροι της “ενημέρωσης” και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι.
Κατανοώ πως ο λεγόμενος καθημερινός χρήστης είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποια βασικά πράγματα και πως πιστεύει ότι όλα στο διαδίκτυο είναι ρόδινα και ωραία.
Όμως η αλήθεια δεν είναι καθολου έτσι. Οι δυνάμεις καταστολής ψάχνουν και βρίσκουν εξιλαστήρια θύματα, παρουσιάζοντας τα ως τρομοκράτες και ως διασαλευτές της (λεγόμενης) δημόσιας ασφάλειας.
Στο παρελθόν, έχουμε αναφέρει πολλά για το δικαίωμα στην ανωνυμία και την ιδιωτικοτητα. Έχουμε μάλιστα δώσει και ένα… επικό άρθρο με όλα όσα πρέπει να ξέρει και να κάνει καποιος ώστε να έχει αυτά κατά την περιήγηση του στο διαδίκτυο.
Πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνει κατανοητό πως η άρση της ανωνυμίας ξεκινάει από την στιγμή που συνδεόσαστε στο διαδίκτυο και ανοίγετε το λειτουργικό σας σύστημα. Είναι γεγονός πως η Microsoft και τα Windows δεν θέλουν την ανωνυμία και πως όλα μα όλα τα δεδομένα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτό το λειτουργικό σύστημα, ταξιδεύουν σε servers της εταιρείας, της CIA/FBI και ανά πάσα στιγμή είναι στη διάθεση οποίας κρατικής υπηρεσίας τα θελήσει.
Ακόμα και οι υποτιθέμενες ιδιωτικές σας συνομιλίες μέσω του Skype καταγράφονται, αποθηκεύονται και ανά πάσα στιγμή μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας.
Τι και αν δεν είπατε τίποτα κακό, τι και αν έχετε δίκιο, αυτά δεν ενδιαφέρουν καθολου τις δυνάμεις καταστολής. Ακριβώς όπως γίνεται και στην καθημερινότητα. Ρίξτε μια μάτια γύρω σας και δείτε τα υπεροπτικά πρόσωπα των ένστολων που έχουν αυξηθεί ανησυχητικά, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κάθε άνθρωπο ως εγκληματία, ενώ αυτοί είναι οι… “αθώες περιστερές” και τα πιστά σκυλιά του συστήματος.
Έτσι ακριβώς γίνεται και στο διαδίκτυο και ας μην το μαθαίνετε ποτέ. Οι κυβερνήσεις, μέσω των υπηρεσιών ασφαλείας, θέλουν, απαιτούν τα δεδομένα των ανθρώπων, ώστε να τους… εξηγήσουν τι σημαίνει “δικαιοσύνη”.
Και ας μη πει καποιος ότι ξεφεύγω, επειδή το ίδιο συμβαίνει και στο διαδίκτυο. Υπάρχουν μάτια που παρακολουθούν τα πάντα και εταιρείες (οι λεγόμενοι κολοσσοί) οι οποίοι πρόθυμα και χωρίς δεύτερη κουβέντα δίνουν συνήθως τα δεδομένα και τους ανθρώπους στα νύχια των δυνάμεων καταστολής.
Φυσικά το ίδιο θα κάνει και ο provider σας. Αυτή η εταιρεία δηλαδη η οποία σας παρέχει την πρόσβαση σε ένα κοινωνικό αγαθό όπως το διαδίκτυο, χρεώνοντας σας παράλογα (40 ευρώ τον μήνα ο ΟΤΕ, για παράδειγμα και βέβαια, ακόμα και αν οι κυβερνήσεις “ξεχάσαν”, εμείς δεν ξεχνάμε το βρωμερό παιχνίδι της Vofafone και τις υποκλοπές).
Αν κάποιοι έχετε στραβώσει με τα παραπάνω και τα θεωρείτε υπερβολές, αλλάξτε θέμα η ακόμα καλύτερα αλλάξτε σελίδα. Ένα κλικ μακρυά σας είναι το Facebook και οι εθνικοπατριωτικές σελιδες.
Και έχοντας κάνει ξεκάθαρα κάποια πράγματα, ας περάσουμε και στην ουσία για την ανωνυμία και ιδωτικοτητα στο διαδίκτυο.
Δεν χρειαζεται να έχετε γνώσεις ιδιαίτερες ώστε να επιτύχετε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κάμποσες Linux διανομές που έρχονται έτοιμες για κάτι τέτοιο με τα ανάλογα εργαλεία.

Talis

Μια όμως διανομή του είδους, πιο προσιτή και με όλα τα αναγκαία για ασφάλεια και ανωνυμία είναι το Tails που προέρχεται από τα ακρωνύμια των λέξεων: The Amnesic Incognito Live System.
Η διανομή αυτή δεν απαιτεί καν εγκατάσταση, μα μπορεί να τρέξει live από κάποιο δισκάκι η usb stck.
Παρέχει μια ολοκληρωμένη σειρά ευκολοχρηστων εργαλείων τα οποία προσφέρουν:

Ανώνυμη και ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο μη αρκούμενη στα όσα κάνει το Tor μα προχωρώντας περισσότερο εις βάθος αρχίζοντας από το ίδιο το σύστημα σας.
Έτσι θα βρείτε εργαλεία για ασφαλή κρυπτογράφηση μα και άμεση καταστροφή των δεδομένων σας σε περίπτωση ανάγκης, ώστε να μην μπορεί να τα ανακτήσει καποιος άλλος.
Αυτό σημαίνει πως πίσω σας δεν αφήνετε ίχνη η πως αυτά είναι πολύ δύσκολο ως σχεδον αδύνατο να ανακτηθούν καθώς απαιτούν μεγάλο κόστος και άπειρο χρόνο.
Η διανομή αυτή, παλιότερα ήταν γνωστή και ως Incognito Linux, βασίζεται στο Debian, είναι μικρή σε μέγεθος και με ένα περιβάλλον προσιτό στον οιονδήποτε.
Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να την κατεβάσετε (ISO) και να την “κάψετε” σε κάποιο δισκάκι η ακόμα και σε κάποιο usb stick (με το Unetbootin).
Στη συνέχεια εκκινήστε τον υπολογιστή σας από αυτό και έτσι θα μπείτε στο περιβάλλον του Tails, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πειράξει η θα έχει κάποια επαφή με το υπάρχον η υπάρχοντα εγκατεστημένα λειτουργικά σας συστήματα.

Το να χρησιμοποιείτε το Tails η όποια άλλη διανομή και εργαλείο ανωνυμίας και να κάνετε login στο Facebook, το Gmail σας και άλλες υπηρεσιες, ΔΕΝ έχει κανένα απολύτως νόημα, καθώς στη πράξη καταργείτε την ανωνυμία σας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.